Nasza kuchnia służy nam  przede wszystkim  do przygotowywania posiłków. Pomieszczenie to spełnia też wiele innych funkcji, jak na przykład  jest miejscem rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania przy kuchennym stole. Gdy możemy się pochwalić piękną i dużą kuchnią to lubimy wtedy  w niej przyjmować swoich gości. Nowocześnie czy stylizowanie zaaranżowana to przede wszystkim kuchnia, w której wszystko do siebie pasuje. Dlatego przy projekcie naszych mebli kuchennych warto pomyśleć o zabudowie takich atrybutów jak lodówka, zmywarka czy kuchenka.

Coraz częściej odchodzimy od sprzętów AGD w formie białych pudeł, które nijak pasują do naszych stylizowanych mebli kuchennych. Obecnie producenci oferują nam możliwość zabudowania naszej lodówki czy zmywarki, stosując drzwi drewniane w odpowiedniej stylizacji mebli. Innym (nieco tańszym) pomysłem jest przyozdobienie odpowiednią tapetą. Funkcjonalna, oryginalna i estetyczna kuchnia to również kuchnia zdrowa. Miejsce pracy jakim jest kuchnia musi być tak dostosowane do naszych potrzeb jak wygodny zestaw wypoczynkowy w naszym salonie.  Stanie i pichcenie przy kuchennym blacie obciąża długotrwale nasz kręgosłup, a nacisk na kręgi wynosi aż 100 kg. Dlatego ważną sprawą jest częściowe odciążenie naszych pleców przez przemyślane odpowiedniej wysokości montowanych blatów. Zbyt nisko osadzone wymuszają stanie w pozycji zgiętej. Stałe pochylenie głowy obciąża nie tylko sam kręgosłup ale też odcinek szyjny, co często odczuwamy pod postacią bólu i napięcia karku. Dlatego projektując naszą kuchni zadbajmy o wysokość mebli w stosunku do naszego wzrostu. Wysokość blatów zalecane, przy pracach w pozycji sstojacej to 86-91 cm. Dotyczy to również siedzenia przy blacie. Do czynność wykonywanych na siedząco zaleca się średnia wysokość stołków kuchennych 74-76 cm. Dobry rozwiązaniem są tutaj coraz powszechniej stosowane hokery, których wysokość można regulować.

Istotną sprawą jest wysokość szafek, szuflad oraz kuchennego sprzętu, używanego na co dzień. Za wysoki szafki powodują, że przy częstym podnoszeniu rąk zmienia się napięcie w mięśniach karku oraz obręczy barkowej. Zaś podczas ucisku na tętnicę w kręgosłupie szyjnym, możliwe są nagłe zawroty głowy. Najbardziej potrzebne sprzęty codziennego użytku jak garnki ( często używane) , talerze czy patelnie były tak usytuowane, żebyśmy nie musieli się zbyt często podnosić lub schylać by je wyjąć. Dość dobrym rozwiązaniem jest tutaj zastosowanie wysokich i wysuwanych szafek typu cargo lub szuflad z wysokością odpowiednio dobraną do najczęściej używanych w kuchni przedmiotów czy produktów. Przy takich rozwiązaniach wszystkie zapasy czy kuchenne narzędzia będą uporządkowane i pod ręką, co zaoszczędzi nam niepotrzebnego szukania i biegania, a tym samym zbędnego obciążania ciała. Okap nad kuchnią powinien być zawieszony na odpowiedniej wysokości w zależności od wzrostu użytkownika. Zalecana wysokość to 65-90 cm. Nie będziemy wtedy narażeni na uderzenie się w głowę podczas gotowania naszych potraw. Półki z powłoka antypoślizgową, zapobiegającą zsuwanie się garnków są ciekawym rozwiązaniem ze względu na wygodę i bezpieczeństwo. Są często wykańczane relingiem, który zapobiega wysuwaniu się garnków. Rogi blatów kuchennych powinny być zaokrąglone lub zabezpieczone gumowymi nakładkami, szczególnie gdy po naszym M buszują małe dzieci.

Zdrowa kuchnia to również czysta kuchnia. Regularne porządki są sprawą nadrzędną w tym pomieszczeniu. Wilgoć i pozostawione zabrudzenia na blatach, szafkach i czy sprzętach to wręcz idealne środowisko dla rozwoju bakterii i wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Rozwiązaniem sprzyjającym łatwemu utrzymaniu porządku w kuchni są np. błyszczące powierzchnie mebli. Łatwość  ich czyszczenie powoduje, ze zawsze wyglądają czysto i schludnie.

Montaż w naszej kuchni drewnianego blatu to pomysł na ekologiczną kuchnię. Wbrew pozorom  dobrze zakonserwowane drewniane blaty, wykonane z  twardego drewna,  cechuje duża odporność na wilgoć i chemikalia.

Ostatnią ważna sprawą w naszej funkcjonalnej kuchni jest kolejność ustawienia mebli, współgrających z wykonywanymi w niej czynnościami, a także odpowiednie oświetlenia. Dobrze zgrane oświetlenie nie tylko poprawia komfort gotowania, ale też wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, a przede wszystkim wzrok.