Zapach świeżej bazylii, tymianku, szczypiorku, oregano lub mięty w naszej kuchni dodaje nam apetytu przy spożywaniu posiłków. Ponadto świeże prosto z naszych doniczek zawsze inaczej urozmaicają smak naszych potraw, niż te suszone kupione w markecie. Sama hoduję zioła na parapecie okiennym mojej kuchni. I wiem jak doskonale urozmaica smak spaghetti czy wiosennych sałatek świeża bazylia czy oregano. Listek mięty dodany do czarnej herbaty lub wody, to wprost przyjemność picia.

Większość ziół doskonale nadaje się do hodowania w doniczkach na parapetach. Można je uprawiać w ozdobnej doniczce lub w wiklinowym kosztu. Kilka gatunków ziół posadzonych w jednym naczyniu to również wspaniały element dekoracyjny. Taka ziołowa kompozycja na pewno doda uroku naszej kuchni bądź jadalni. W ten prosty i łatwy sposób można zapewnić sobie świeże zioła w zasięgu ręki przez cały rok. Świeże zioła wzbogacają smak wielu potraw i dodatkowo mają właściwości lecznicze.

Jak przygotować skrzynki do wysiewu ziół

Żeby zioła dobrze rosły naczynia (skrzynki lub doniczki) należy odpowiednio przygotować. Na dnie naczynia powinna znaleźć się warstwa drenażu – około 2-3 cm np. kamyków. Na tę warstwę należy wysypać ziemię – może to być tzw. uniwersalna ziemia, a dla lepszych efektów uprawy można ją wymieszać z kompostem. Do tak przygotowanego naczynia sieje się nasiona lub sadzi się sadzonki. Gdy urosną należy je przesadzić do większych doniczek, wtedy lepiej rosną.

Jak hodować

W pierwszym etapie zioła należy często podlewać, a kiedy podrosną, wystarczy podlewanie dwa, trzy razy na tydzień. Zioła potrzebują dużo wilgoci i dlatego nie można ich przesuszyć. Można podlewać je wodą prosto z kranu, ale lepiej będą rosły podlewane wodą odstawioną w konewce na 24 godziny. Zioła najlepiej rosną w temperaturze od 15 do 20 stopni, na nasłonecznionym stanowisku. Doniczki z ziołami należy systematycznie odwracać, tak żeby były równomiernie oświetlone z każdej strony. Zioła lubią świeże powietrze, natomiast nie lubią przeciągów i gwałtownych zmian temperatury. Dobrym momentem na siew nasion jest początek marca. A jeśli chcemy mieć świeże ziółka zimą, to wysiewamy je latem. W ten sposób smakiem ziół będziemy się cieszyć przez cały rok.

Na początku maja nasze zioła możemy wystawić na balkon lub taras, ale ważne jest żeby były one w zacisznym miejscu i nie od strony ulicy.