Spiżarnia w naszej kuchni

W dawnych powojennych domach często kuchnie były duże i łączyły się z małymi schowkami, które służyły za spiżarnie. Nasze babcie były do tego przyzwyczajone, że wykonywały wiele przetworów na zimę, przechowywały mięso czy wędlinę własnej roboty. W domu moich dziadków też była taka spiżarnia. Potem ten zwyczaj zaniknął, w dobie gdzie można wszystko praktycznie kupić w sklepie. Dlatego obecnie  kuchnie  w naszych blokowych mieszkaniach niestety nie posiadają takiego pomieszczenia, a nawet w projektach budowlanych przeważnie nie ma miejsca na taki element wyposażenia kuchni.

A spiżarnia to bardzo potrzebne i funkcjonalne miejsce w kuchni, gdzie gospodyni domowa trzyma nie tylko przetwory, ale i  najpotrzebniejsze produkty. Do piwnicy bywa że jest za daleko, a w kuchni współczesnego typu nie ma miejsca na trzymanie ogórków kiszonych czy kompotów. Nie mówiąc o tym, iż dzisiejsze kuchnie często prezentują wysublimowaną, ascetyczną linię stając się bardziej miejscem do podziwiania zamiast miejscem praktycznym, uwalniającym talenty kulinarne. Tryb życia zmusza nas do tego, iż większe zakupy robimy w weekendy i staramy się zaoszczędzić czas i pieniądze, robiąc zaopatrzenie na cały tydzień. Nasze kuchnie na ogół nie są do tego dostosowane. Dlatego warto o tym pomyśleć na etapie  projektowania własnej kuchni w naszym nowym domu lub mieszkaniu.

Na spiżarnię optymalna jest wnęka o szerokości około 1 metra i głębokości minimum 40 centymetrów, wykorzystując jej pełną wysokość od podłogi po sufit. Uzyskamy w ten sposób przestrzeń o niemałej kubaturze 2,5 m?, co zastępuje 5 metrów tradycyjnego ciągu kuchennego, a kosztuje tyle, co 1 metr kuchni. Spełni nieocenioną funkcję podręcznego magazynu żywności. Powinna pomieścić zarówno słoiki z przetworami, torebki z cukrem i mąką, a także makaronami, kaszami, ryżem. Przechowywać w niej można również puszki, butelki i kartony z napojami, karmę dla zwierząt, ziemniaki, cebulę i inne nie wymagające chłodzenia produkty. Wszystkie te rzeczy wymagają odpowiedniego sposobu składowania. To co ciężkie i nieporęczne powinno być umieszczone najniżej, ale i od tej reguły jest wyjątek, jeżeli są to przedmioty o sporej wadze, po które sięgamy codziennie. Z kolei warzywa zamiast na półkach lepiej przechowywać w przewiewnych koszykach. Półki, na których staną słoiki lub puszki powinny być odpowiednio wytrzymałe. O tym wszystkim należy pamiętać projektując i zagospodarowując wnętrze spiżarnianej szafy. Mając taką spiżarkę bez trudu możemy zrobić zapasy na wiele tygodni naprzód oszczędzając przy tym czas na robienie zakupów.