Obecnie żadna kuchnia nie obędzie się bez sprawnej wentylacji wyciągowej. Urządzeniem, które może zapewnić nam komfort gotowania jest właśnie okap kuchenny. Niezależnie czy obsługuje kuchnię o wielkości kilku metrów w kawalerce, czy duży pokój z nowocześnie urządzonym aneksem kuchennym, bez niego nie ma co marzyć o komforcie użytkowania pomieszczeń sąsiadujących z naszą kuchnią.

Dlaczego okap kuchenny
Mikroklimat i funkcja dzisiejszych pomieszczeń kuchennych wymaga sprawnej wentylacji wyciągowej. Podczas gotowania wydzielają się znaczące ilości pary wodnej. Kiedyś, nawet przy nie do końca poprawnie działającej wentylacji grawitacyjnej wilgotne powietrze usuwane było poza budynek przez nieszczelne okna. Wraz z pojawieniem się stolarki z PVC, w domach bezpośrednio po wymianie okien rzeczywiście robiło się cieplej i ciszej, często jednak już po krótkim czasie na ścianach zaczynała pojawiać się wilgoć. Dzieje się tak nadal, gdyż okna takie są po prostu zbyt szczelne i wilgoć, która dotychczas szczelinami wydostawała się z domu, teraz w nim zostaje, stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni. Rozwiązaniem takiego problemu jest sprawnie działająca wentylacja, która nie poradzi sobie jednak z błyskawicznym usunięciem nadmiaru pary powstającej podczas gotowania. Tę najlepiej usuwać systematycznie, nie pozwalając jej rozprzestrzenić się po przyległych do kuchni pomieszczeniach. To samo dotyczy intensywnych zapachów wydzielanych przez produkty żywnościowe i mikroskopijnych drobinek tłuszczu unoszących się w powietrzu i osiadających na meblach kuchennych. Sytuacja taka może być bardzo uciążliwa, gdy z nowoczesnej, otwartej na cały dom kuchni we wszystkich przyległych do niej pomieszczeniach rozprzestrzeniał się będzie zapach dymu z przypalonej potrawy.
Wyciąg czy pochłaniacz?
Pochłaniacz ? okap pobiera powietrze, oczyszcza je i oddaje do pomieszczenia.
Wyciąg ? okap pobiera powietrze, częściowo oczyszcza i transportuje poza budynek.

Na pochłaniacz decydujemy się wówczas, gdy: nie mamy możliwości podłączyć okapu do osobnego kanału wentylacyjnego. Aby nie zakłócić ciągu, nie powinno się także instalować go do zbiorczych kanałów wentylacyjnych w blokach. Urządzenie w takim przypadku będzie pracowało, więc jako pochłaniacz (system zamknięty). Wyposażone w zestaw filtrów antytłuszczowych zatrzyma krążące w powietrzu opary, tworzące śliski nalot na meblach i ścianach w kuchni. Dodatkowe filtry węglowe zneutralizują znajdujące się w powietrzu intensywne zapachy. Powietrze po przefiltrowaniu zostanie oddane do pomieszczenia, nie naruszając stabilności ciśnienia, nawet przy bardzo szczelnie zamkniętych oknach i słabo działającej wentylacji.
Na wyciąg decydujemy się wówczas, gdy: mamy możliwość podłączenia okapu do osobnego kanału wentylacyjnego. Urządzenie działa wówczas w systemie otwartym. Powietrze po pobraniu z pomieszczenia trafia na filtr tłuszczowy, a następnie kanałem wentylacyjnym usuwane jest z budynku. System otwarty jest wydajniejszy od zamkniętego, jednak praca silnika okapu na najwyższych obrotach lub przez długi czas może spowodować zachwianie ciśnienia w pomieszczeniach. Aby tego uniknąć, należy zapewnić możliwość napływu świeżego powietrza w miejsce usuwanego. Można to osiągnąć przez zastosowanie okien z nawiewnikami. W skrajnych przypadkach bardzo intensywnie pracujący okap może doprowadzić do cofania się dymu z kominków otwartych czy zasysania powietrza przez otwory wentylacyjne.
Jak dobrać wydajność okapu kuchennego?
Wydajność podawana przez producentów w m?/h. Dobieramy ją biorąc pod uwagę kubaturę kuchni. Ogólne założenie jest takie, że odpowiednio dobrany okap w ciągu jednej godziny, nastawiony na maksymalną wydajność powinien mieć zdolność około sześciokrotnego przefiltrowania całego powietrza znajdującego się w kuchni. Przykład: kuchnia ma wymiary 4 x 3 m i wysokość 2,5 m. Zatem jej kubatura to 30 m?. Wentylator okapu obsługującego takie pomieszczenie powinien mieć zdolność przerobienia w ciągu jednej godziny sześć razy większą objętość powietrza. Dla kuchni o podanych wymiarach powinniśmy, więc szukać urządzenia o wydajności maksymalnej około 180 m?/h. Maksymalnej mocy używamy jednak bardzo rzadko i w sporadycznych przypadkach, można, więc kupić urządzenie o mniejszej wydajności niż obliczona w podany wyżej sposób. Wybierając okap warto zwrócić również uwagę na siłę ciągu na najmniejszych obrotach. Jeśli będzie ona zbyt duża dla pomieszczenia o małej kubaturze, nawet przy standardowej pracy może zbyt mocno wychładzać mieszkanie. Ta sama zasada dotyczy okapów pracujących w systemie zamkniętym i otwartym.
Okap montujemy na takiej wysokości nad płytą kuchenki, by jego daszek (szerszy od płyty kuchenki przynajmniej o 10 cm) nie przeszkadzał nam w pracy. Nie powinien być jednak niżej niż 65 cm nad nią, bo wówczas może zakłócać spalanie gazu, ani wyżej niż 75 cm, bo powyżej tej wysokości zmniejsza się jego zdolność zbierania oparów.